спа хотели, семейни хотели, къщи за гости

Условия на ски пистите в Банско

Обичате да карате ски и нямате търпение да падне снегът, за да се насладите на едно дълго снежно приключение? За целта ще ви трябва място, на което има, както професионални, така и любителски писти, особено, ако не се чувствате твърде уверени в своите скиорски умения. Банско е един от зимните курорти, които направиха България любима дестинация за зимна почивка за много чужденци. Общо пистите в зимния курорт Банско, които са добре поддържани и винаги в изправност, са с дължина от 70 километра. 30% от тях са за начинаещи скиори, 45% за напреднали, и 25% са изключително опитни скиори. Най-ниската точка на невероятния ски център в Банско е 1000 метра, а най-високата цели 2560 метра. Ако времето не е било достатъчно щедро, откъм снежна покривка, тогава от комплекса ще включат машините за сняг, които покриват всяка една писта, което пък гарантира снежни емоции от ранна зима до пролет. Освен това всяка една писта от ски центъра е оборудвана с осветление. Общо пистите са 16, с различна трудност. Те са:

Първата ски писта се нарича Банско. Тя е за начинаещи скиори с кабинков лифт. Самото спускане по пистата е изключително приятно изживяване, а нейната дължина е седем километра. Пистата е свързващо звено на Бъндеришка поляна с началната станция на кабинковия лифт. Това трасе е напълно подходящо, както за начинаещи в този интересен спорт, така и за такива, които доста са напреднали с материала. А долу, в края на трасето се намира първата от многото хубави кръчми, която се казва Happy End, а защо се казва така, ще разберете сами.

Втората писта също е за начинаещи и се казва Бъндерица. До нея се стига с четири-седалков лифт. Нейното начало е на 2560 метра надморска височина и има много възможности за продължения. Може да изберете измежду писта Тодорка, Балканиада и Томба. Самата Бъндерица е подходяща, както за напреднали, които нямат нужда от повече уроци, така и за тези, които сега започват.

Третата писта се казва Плато 1 и отново е от лесните писти. Стига се дотам с влек-паничка. Както си личи и от името това е плато, което е просторна писта с постоянен неувеличаващ се наклон, което е много подходяща за цяла серия от динамични спускания. Друго много хубаво предимство на тази писта е, че може да си направите едно дълго спускане, преминавайки през пистите Шилигарник 1 и 2, които са точно под нея и да завършите до Шилигарника.

Писта номер 4 е Балканиада. Тя е със средна трудност. Спускането по нея ви носи достатъчно интензивно натоварване, което е и една от предпоставките, които са я правили подходяща за много състезания.

Шилигарник 1 е петата писта и лесна писта за спускане. Тя е лека и разнообразна, а до нея се стига с четири седалков лифт. По нея може да се спусне всеки, както начинаещ, така и напреднал, а освен това при всяко спускане може да минавате през различен маршрут, заради възможността да минете и през писти 10 и 12.

Писта Тодорка е писта със средна трудност, до която се достига с три седалков лифт. Тодорка се пада ръкав на Балканиада. И макар да е класифицирана като средно трудна, в горната си част е само такава, докато в долната е по-лека.

Седмата писта се нарича Стара писта и е със средна трудност. Стига се с влек-котва, а самата писта е с вълнуващ стъпаловиден профил. Подходяща, както за тези, които са напреднали, така и за усъвършенстващите уменията си.

Писта Юлен е осма поред и е със средна трудност. Стига се до нея с влек-котва. Това е писта, на която може да правите поредни бързи и динамични спускания с доста добро натоварване. Изключително подходяща за професионалисти, които тренират за състезания или за начинаещи скиори и сноубордисти.

Единствената трудна писта, която е истинско предизвикателство за всеки любител на снежните спортове, е писта номер девет – Томба. Ако не сте сигурни в своите умения е добре да застанете на върха на Томба едва няколко дни след като сте потренирали на останалите. И не забравяйте да се спускате внимателно без риск за останалите и за вас самите.

Десетата писта е Шилигарник 2. Това е лесна писта, подходяща за начинаещи или напреднали, широка и просторна, с приятен наклон за спускане.

Плато 2 е писта номер 11, до която се стига с влек-котва. Тя е малко по-трудна от Плато 1, и е много просторна и вълнуваща. Ако решите да прекарате целия ден на Платото не забравяйте слънцезащитния крем.

Стражите е 12-та поред писта, която е със средна трудност. Нейната особеност е, че може да бъде ползвана само в комбинация с писта номер 10. Вследствие, на което получавате една много разнообразна комбинация.

Предпоследната писта е Чалин валог 1 със средна трудност. Стига се до нея с четири-седалков лифт, а самата писта е малко по-дълга от съседната до нея Чалин валог 2. Тя е вълнуваща и много динамична. А минаващата Гондола над нея, гарантира публика на всеки скиор. Оръдията за сняг са по цялата писта.

Последната 16-та писта е Чалин валог 2. Отново със средна трудност. Стига се отново с четири седалков лифт. Дължината й не е много голяма, по-скоро средна, и предлага много добро натоварване за всеки желаещ добре да се занимава със ски спускане. Освен това пистата е в много удобна близост до град Банско. И тук пистата е покрита с оръдия за сняг, което гарантира добра снежна покривка, независимо от времето.

Която и писта да изберете, обаче, забавлението и емоцията са гарантирани на 100%.

Leave a Reply

*